ALOITIN Toipumossa vakituisena työntekijänä toukokuussa 2022. Neljä vuotta aiemmin olin täällä työkokeilussa, oltuani sitä ennen viisi vuotta raittiina. Muistan, että alussa oli vaikeaa, koska olin ollut niin pitkään pois työelämästä.
OLIN jäänyt kotiäidiksi jo 21-vuotiaana, ja kahdeksan vuotta myöhemmin kaksi lastani huostaanotettiin päihde- ja mielenterveysongelmieni vuoksi. En pystynyt pitämään työpaikkojani.
SAIN Toipumossa pehmeän laskun, ja alussa työpäiväni olivat vain kolmetuntisia. Työaikaa lisättiin pikkuhiljaa, ja lopussa pystyin tekemään jo kuuden tunnin päiviä.
Toipumossa oli heti alusta alkaen hyvä olla: tunsin tulleeni omieni joukkoon. Ja mikä parasta: sain nyt vuorostani auttaa toisia.
TÄNÄ keväänä (vuonna 2022) valmistuin lähihoitajaksi. Olin jo aiemmin kouluttautunut päihde- ja mielenterveyskokemusasiantuntijaksi, mikä oli ensimmäinen koulutus, jonka olen saanut tehtyä loppuun. Sitä ennen kaikki koulut jäivät kesken päihteiden vuoksi.
OMASTA kokemuksesta tiedän, miten tärkeää on hoitaa ensin päihdeongelma, ja sitten vasta keskittyä mielen hoitamiseen. Hain aikanaan apua päihdeongelmaani monta kertaa, mutta joka kerta minut suljettiin psykiatriselle osastolle. Jos olisin päässyt katkolle apua hakiessani, olisin ehkä voinut raitistua aiemmin ja pitää lapseni.
LOPULTA löysin avun vertaistukiryhmistä, joita raitistunut alkoholisti-isäni minulle suositteli.
Nykyään asiat ovat hyvin. Näemme lasten kanssa ja voimme puhua asioista. Onhan heillä toki traumoja niistä ajoista, mutta asiat paranevat pikkuhiljaa. Vanhempi täyttää jo 18.
VIIHDYN Toipumossa valtavan hyvin. Tästä koko talosta kumpuaa sellaista myönteisyyttä ja hyväksyntää, jota en ole muualla kokenut. Normaalityöpaikassa ei voisi kertoa, että olen toipuva monipäihderiippuvainen, jolla on mielenterveysongelmia. Täällä saa ja pitääkin olla sellainen kuin on, aito oma itsensä.
TOIPUMON päihdekuntoutus sopiikin erityisen hyvin kaksoisdiagnoosiasiakkaille, koska täällä otetaan huomioon kokonaiskuva. On hirveän tärkeää, että nähdään riippuvuuden taakse; mikä on sen taustalla.
Katko on hetken apu. Siellä todetaan, että olet holisti tai narkomaani, annetaan diapami ja päästetään pois. Täällä asiat käsitellään.
ON ihanaa mennä aamuisin töihin, koska täällä saa tuntea merkityksellisyyttä ja työkavereilla on kultainen sydän. Tätä työtä ei voi tehdä, jos ei ole ymmärrystä, myötätuntoa ja kykyä hyväksyä ihmiset sellaisina kuin he ovat. Työssä pääsemme tutustumaan ihmiseen addiktion takana. Me emme näe sitä käyttävää addiktia, jonka perhe näkee. Tämä on tärkeää myös toipujalle: että kohdataan ilman ennakkoluuloja.
TÄÄLLÄ myös tapahtuu ihmeitä. Yksikin asiakas tuli tänne päihdekuntoutukseen pahoissa vieroitusoireissa, laihana kuin luuranko, joka etäisesti muistutti ihmistä. Pikkuhiljaa ihmishenki alkoi palata häneen, silmät loistaa, väri palata kasvoille ja ruoka maistua. Varovainen hymykin näkyi.
Sellaisina hetkinä todella tuntee oman työn merkityksellisyyden.
Ellinoora Mustasalmi, lähihoitaja (mielenterveys- ja päihdetyö)